Режисьор - Терънс Дейвис
Сценарий - Терънс Дейвис
Оператор - Флориан Хофмайстер
Музика - Йохан Мартенс
В ролите - Синтия Никсън, Дженифър Ел, Кийт Карадайн, Ема Бел, Дънкан Дъф, Джоди Мей, Катрин Бейли, Джоана Бейкън, Анет Бедланд, Ерик Лорън
Продуценти - Рой Бултър, Сол Пападопулос
Продукция - Ghent '16 – Grand Prix

Коя е Емили Дикинсън? Какъв човек е поетесата, която прекарва по-голямата част от живота си в дома на своите родители в Амхърст, Масачузетс? Именно на това място е заснет филмът, портретиращ живота на една необикновена дама, за която всъщност се знае малко.

Тя е родена през 1803 г. Израства като умно и будно дете, но тежка емоционална травма става причина да прекъсне ученето. Постепенно Емили се затваря в себе си, отчуждава се от другите и започва да пише поезия. И въпреки изолирания живот, който води, нейните творби пренасят читателите на пътешествия из необятния свят.

Режисьорът Терънс Дейвис си представя живота на Емили Дикинсън и изследва как може би са се родили изключителните ѝ стихотворения. Филмът Тиха страст е деликатен поглед над един живот, в който поезията заема все повече и повече място. Емили поддържа връзка с външния свят чрез писма. В комуникацията си с близките и с пастор Чарлс Уадсуърт тя разисква както битови, ежедневни проблеми, така и философски въпроси. Когато Уадсуърт се премества в Сан Франциско обаче, поетесата го преживява много тежко.

Филмът на Терънс Дейвис разказва не само за живота на Емили Дикинсън, но и за нейните отчаяни опити да получи признание в свят, доминиран от мъже.

„Когато бях на 18 години, чух стихотворения на Емили Дикинсън по местната телевизия. Четеше ги Клер Блум. Никога не бях чувал за тази поетеса. По-късно си купих нейните творби, прочетох ги и се влюбих в тях. Но бях само на 18, трябваше да работя. Понякога дадена идея се запазва някъде в главата ти за много дълго време и един ден нещо внезапно я изкарва на преден план. Преди четири години си помислих: „Тази жена е имала много странен живот“. Тя излиза от дома си веднъж и повече никога не го прави. Никога. Мисля, че прочетох шест различни биографии на Емили Дикинсън и установих, че макар да не е излизала никъде, тя е живяла необикновен и интересен живот. Без да скучае. И смятам, че причината за това е в семейството ѝ, което притежава всичко хубаво и всичко ужасно накуп.“

Терънс Дейвис пред Photogénie

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Гент '16 – Голямата награда

Програма

 • 21.03.2017
  ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ - КИНО „СЛАВЕЙКОВ” - 18.30 часа
 • 20.03.2017
  КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” - 20.45 часа
 • 25.03.2017
  КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 19.15 часа
 • 16.03.2017
  CINEMA CITY MALL OF SOFIA - 19.00 часа
 • 15.03.2017
  КИНО АРЕНА ДЕЛУКС БЪЛГАРИЯ МОЛ - 19.00 часа
 • 23.03.2017
  CINE GRAND PARK CENTER - 21.30 часа
 • 18.03.2017
  EURO CINEMA - 21.30 часа