Режисьор - Питър Мидълтън, Джеймс Спини
Сценарий - Питър Мидълтън, Джеймс Спини
Оператор - Гери Флойд
Музика - Джеймс Юърс, Ноа Ууд
В ролите - Джон М. Хъл, Мерилин Хъл, Ейлийн Дейвис, Симоне Кърби, Дан Скинър
Продуценти - Майк Брет, Джо Джо Елисън, Стив Джеймисън, Пийт Мидълтън, Джеймс Спини, Алекс Ъсборн
Продукция - Archer's Mark

След като губи зрението си, Джон Хъл осъзнава, че ако не се опита да разбере слепотата, тя ще го унищожи. Затова през 1983 г. започва да си води аудиодневник.

След три години вече е записал над 16 часа материал – уникален разказ за загубата, прераждането и обновяването, изваждайки на показ непознатия свят на слепотата.

Дневникът е публикуван през 1990 г., а авторът невролог Оливър Сакс казва: „Това е шедьовър... Най-прецизното, задълбочено и красиво описание на слепотата, което някога съм чел“ .

Следва късометражен филм със заглавие Записки на слепотата, който печели награда „Еми“. Пълнометражният филм със същото заглавие е амбициозна и иновативна творба, която успява да ни докосне. Това е един от най-добрите британски филми за изминалата година.

„Едно от най-забележителните неща в записите на Джон е, че въпреки че започват като приказка за тъгата и загубата, в края на дневниците му трансформацията в собственото му съзнание е огромна. Нещата, чиято липса осъзнава първоначално, постепенно са загубили значимостта си за него.“

Джеймс Спини пред ScreenAnarchy.com

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

БАФТА '16 – Номинация за най-добър британски филм, най-добър документален филм и най-добър британски дебют Камеримаж '16 – „Златна жаба“ за най-добър документален филм Сан Франциско '16 – Специалната награда на журито за документален филм DIRECTORS

Програма

  • 21.03.2017
    ДОМ НА КИНОТО - 16.00 часа
  • 15.03.2017
    ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ - КИНО „СЛАВЕЙКОВ” - 21.00 часа