Режисьор - Петер Бросенс
Сценарий - Петер Бросенс, Джесика Уудуърт
Оператор - Ханс Брух Мл.
Музика - Мишел Шопинг
В ролите - Сам Лоувик, Дамиен Маршал, Орелиа Поарие, Джанго Шревенс
Продуценти - Петер Бросенс, Джесика Уудуърт, Диана Елбаум, Йооп ван Вейк и Филип Аврил
Продукция - Bo Films, Entre Chien et Loup, Molenwiek Film BV, Unlimited

С филмите си режисьорите Петер Бросенс и Джесика Уудуърт изследват далечни и непознати земи. През 2006 г. носителят на многобройни награди Монголска трилогия ни предлага опияняващо пътешествие из монголската степ. През 2009 г. двамата пътуват до Андите в Южна Америка, за да заснемат поетичния Altiplano, посветен на саможертвата и възмездието. За най-новия си съвместен филм те са избрали родната на Бросенс Белгия, където се отправят на сюрреалистично пътешествие.

Жителите на усамотено село в Ардените се събират, за да изгорят фигурата на Чичо Зима, поставена на върха на купчина метли. Но кладата отказва да се разгори и тъй като зимата не може да отстъпи мястото на пролетта, природата застива. Пчелите изчезват, семената не покълват, а кравите на дават мляко. Отчаянието на местните бързо се превръща в лудост, защото те не могат да предотвратят запустяването на земите им, влошаването на отношенията помежду им, покварата в умовете им и отпускането на телата им.

Докато светът на възрастните се разпада около тях, тримата младежи Алис, Тома и Октав обикалят безцелно от ферма на ферма, навлизат дълбоко в горите и търсят смисъла на хаоса, обхванал селото им. Алис и Тома се харесват и сближават, а Октав може да наблюдава света от инвалидната си количка, качена на камиона на родителите му. Тримата знаят, че няма да навлязат във възрастта на зрелостта, ако сезоните все пак не започнат да се сменят постарому.

Докато естественият ход на нещата продължава да е нарушен, селяните започват злонамерено да се нападат един друг. Тогава решават, че само принасянето на човешко същество в жертва, може да разреши проблема.

Бросенс и Уудуърт са композирали тази изпълнена с лудост елегия с характерния си почерк, смесващ сюрреализъм и игрива манипулация на мащабите и гледната точка. Камерата на Ханс Брух Мл. заснема зимната картина, напомняйки ни филм на Тарковски. Истинска симфония на необикновеното, тъжното и странното, The Fifth Season е колкото удивителен, толкова и разтърсващ.

Камерън Бейли, МФФ Торонто

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Венеция ’12 – Наградите “Arca CinemaGiovani” за най-добър филм в конкурсната програма, „Зелена капка” и номинация за „Златен лъв”; Гент ’12 – Номинация за Голямата награда; Валядолид ’12 – Наградата на ФИПРЕССИ, специалната награда на журито и наградата на младежкото жури

Програма

  • 08.03.2017
    ДОМ НА КИНОТО - 18.00 часа
  • 14.03.2017
    КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 18.45 часа