Режисьор - Илкер Савашкурт
Сценарий - Мехмет Кала
Оператор - Сердар Юнлютюрк
Музика - Уур Атеш
В ролите - Муса Джан Пекджан, Дияр Карадаш, Баръш Атай, Джанер Ердем, Ибрахим Акюз, Фейзан Сойкан, Киркор Динчкайакчъ, Тургай Аталай, Халит Караата, Зюлфю Хамит Алтън, Юзгюр Емре Йълдъръм, Сердар Бордоначъ
Продуцент - Аббас Нокастех
Продукция - Openvizor

В Турция Блок на младоженеца наричат онази част от затворите, в която лежат обвинените в сериозни сексуални престъпления. Там мъжете живеят по свои правила и всеки ден раздават правосъдие помежду си.

В Блока на младоженеца управата и надзирателите на затвора нарочно засилват напрежението, докато затворниците сами се тласкат към ръба. Историята и персонажите във филма са извадени от ежедневието. Зрителите усещат проблемите и парадокса на затвора, изпълнен с насилие, както и правосъдната система, отразяваща изменчивите морални норми в турското общество.

„Въпросът, който исках да задам чрез филма, е защо правосъдната система поставя тези затворници в позицията сами да определят правилата вътре чрез ежедневно насилие. От друга страна, първите виновни са хората отвън – те първо отсъждат, после игнорират, а накрая забравят какво се случва.

Затворите са микрообщества. Те са пример за държава, град или село. В Турция доминират мъжете, които следват стриктно едни неписани социални закони. Всяка година насилието над жени и хомофобията се засилват. Основното ми намерение беше чрез този филм да изследвам тези проблеми и да се запитам дали обществото извън затвора е по-различно от това вътре. Исках да сложа всички в центъра на събитията, както е в истинския живот, а след това да наблюдавам демонстрацията на сила между насилници и жертви, невинни и виновни, властта и нейните подчинени.“

Илкер Савашкурт

Програма

  • 20.03.2017
    КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” - 13.15 часа
  • 15.03.2017
    КИНО "ОДЕОН" - 20.45 часа