Режисьор - Аки Каурисмаки
Сценарий - Аки Каурисмаки
Оператор - Тимо Салминен
В ролите - Маркку Пелтола, Кати Оутинен, Юхани Ниемела, Кайя Пакаринен
Продуцент - Аки Каурисмаки
Продукция - Bavaria Film, Pandora Filmproduktion, Pyramide Productions, Sputnik, Yleisradio
Човек с пътнически сак пристига в един град, слиза от влака, но преди да стигне където и да било, бива нападнат, пребит до безсъзнание и ограбен. Мъжът се люшка между живота и смъртта, но благодарение на грижите на двама скитници след време се съвзема, но е изгубил паметта си. Не помни името си, нито откъде идва и какъв е. След като от бюрото по труда му отказват работа, защото няма име и документи, той започва да помага в офиса на Армията на спасението. Мъжът опознава служителката Ирма и открива оркестъра на Армията, който под неговото ръководство съставя напълно нов репертоар и привлича нови почитатели. След един конфликт с полицията, която публикува негова снимка, миналото му става известно. 

„Съчетавайки драматичната траектория на класическите мелодрами с обичайно незабележимия, забавен стил на финландския режисьор, този филм е малък в комерсиален аспект, но е невероятно приятна, великолепно изпипана творба, която ще разшири кръга от верни почитатели на Каурисмаки."
Дейвид Руни, "Variety"

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Кан '02 – Голямата награда на журито, награда за женска роля (Кати Оутинен), награда на Екуменическото жури; номинация за „Златна палма“ Сан Себастиан '02 – Награда на ФИПРЕССИ за филм на годината Фландърски Фестивал '02 – „Златна шпора“ Европейска Филмова Академия '02 – Номинация за Европейска филмова награда, номинация за награда на публиката за най-добър режисьор Палм Спрингс '03 – Награда на ФИПРЕССИ Оскар '03 – Номинация за най-добър чуждестранен филм на годината Сезар '03 – Номинация за най-добър филм на Европейската общност НОФК '04 – Награда на американското общество на филмовите критици за най-добър чуждоезичен филм

Програма

  • 04.03.2017
    ДОМ НА КИНОТО - 18.00 часа