24
Nov
2017

ФИЛМОВИ ДНИ "ЛУКС" в София и страната

„Кръвта на саамите“ печели наградата „ЛУКС“ за 2017 година

Кръвта на саамите“, копродукция на Швеция, Дания и Норвегия, печели единадесетата филмова награда „ЛУКС“. Това обяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на 14 ноември в Страсбург. Председателят Таяни поздрави екипите на трите филма финалисти с думите:

Наградата „ЛУКС“ е на едно от водещите места, когато става дума за промотирането на киното, произведено в Европа, нашата творческа индустрия и нашето културно и езиково разнообразие. „Седмото изкуство“ е родено тук, в Европа, и е двигател за развитието на нашата култура, ценности и диалог. Тазгодишното издание на наградата проправя пътя за успешна 2018 г., която е и Европейска година на културното наследство. А то не се състои само от литература и изкуство, включвайки също така историите, които разказваме, и филмите, които гледаме. Културното наследство е тъканта на нашия живот“.

Кръвта на саамите“ на шведската режисьорка Аманда Кернел разказва историята на младо момиче от народа саами, което напуска своята общност, защото мечтае за различен живот. Но за да постигне целта си, тя трябва да се изправи срещу расови, културни и социални предразсъдъци.
Гледайте финалистите за наградата ЛУКС на ЕП – Вход СВОБОДЕН!

В рамките на традиционните Филмови дни ЛУКС в началото на месец декември предстоят прожекции с вход СВОБОДЕН на трите филма финалисти – „Уестърн“, „Кръвта на саамите“ и „120 удара в минута“. Те ще бъдат представени пред българската публика в седем различни града.

Събитията в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест.

СОФИЯ - Дом на киното
1 декември (петък) – 19,00 часа
Уестърн“ (Western) на Валеска Гризебах
2 декември (събота) – 19,00 часа
Носителят на наградата „Кръвта на саамите“ (Sami blood) на Аманда Кернел
3 декември (неделя) – 19,00 часа
120 удара в минута“ (120 battements par minute) на Робен Кампийо

ПЛОВДИВ
4 декември от 18,30 ч., ЛЪКИ – Дом на киното
120 УДАРА В МИНУТА” (Франция), режисьор Робен Кампийо

ВАРНА
5 декември от 19,00 ч., Фестивален и конгресен център ВАРНА – Зала „ЕВРОПА”
КРЪВТА НА СААМИТЕ” (Швеция-Норвегия-Дания), режисьор Аманда Кернел

БЛАГОЕВГРАД
7 декември от 19,00 ч., Кино CINEMAX
120 УДАРА В МИНУТА” (Франция), режисьор Робен Кампийо

ПЛЕВЕН
11 декември от 19,00 ч., Кино АРЕНА – Панорама Мол Плевен
УЕСТЪРН” (Германия-България-Австрия), режисьор Валеска Гризебах

СТАРА ЗАГОРА
12 декември от 19,00 ч., Кино АРЕНА – Мол Стара Загора
КРЪВТА НА СААМИТЕ” (Швеция-Норвегия-Дания), режисьор Аманда Кернел

СМОЛЯН
13 декември от 19,00 ч., Кино АРЕНА – Смолян
УЕСТЪРН” (Германия-България-Австрия), режисьор Валеска Гризебах

* * *

Три финалиста на трима млади режисьори

Трите филма от официалното състезание за 2017 г. са творби на талантливи млади режисьори.
Тази селекция е прекрасно и сигурно доказателство за кинематографичните традиции на Европа и за жизнеността на европейското кино.

Уестърн“ (Western) на Валеска Гризебах (Германия, България, Австрия): В своя трети пълнометражен филм (и първи след участието й на Берлинале през 2006 г. с „Копнеж”) германската режисьорка Валеска Гризебах представя „един разказ за германски строителни работници и по деликатен начин преработва жанровите правила на уестърна, като ги транспонира в съвременната дълбока българска провинция”. (Cineuropa) „Остра, кипяща драма от Германия за културния сблъсък”. (Variety)
Група германски работници потегля за сторителен обект в граничен район мужду Българпия и Гърция. Тази чужда земя и главозамайващите й пейзажи будят приключенския дух на мъжете, но поради езиковата бариера и културните различия те се сблъскват със собствените си предразсъдъци, събужда се недоверие по между им. Мъжете започват своеобразно съревнование за признанието и благоразположението на местните селяни...

Кръвта на саамите“ (Sami Blood) на Аманда Кернел (Швеция, Норвегия, Дания): Дебютният филм на шведската режисьорка Аманда Кернел, чиито произход е от общността саами, задава въпроса „Може ли наистина да станете някой друг?” – тя представя една истина за последствията от скъсването на всички връзки с културата и историята на родното място. Нейният филм е трогателен, класически развит разказ за порастване и узряване на едно младо момиче на фона на социалните предразсъдъци от 30-те години на ХХ век. „Кръвта на саамите” „умело представя младежките страхове, които резонират през граници и поколения, на фона на завладяващо специфичния, рядко изобразяван културен контекст: колониалното потисничество спрямо народа саами от Швеция”. (Variety)
 Филмът проследява историята на Еле Маря, четиринадесетгодишно момиче, произхождащо от семейство еленовъди от народа саами. Подложена на унижения от страна на „доброжелателни“ шведи, тя започва да мечтае за един друг живот. За да го постигне, трябва да се превърне в някой друг и да скъса всички връзки със семейството и културата си...

120 удара в минута“ (120 battements par minute) на Робен Кампийо (Франция): Четири години след получилия широко признание „Момчета от Изтока”, Робен Кампийо представя един вълнуващ и сърцераздирателен групов портрет на парижките активисти, борещи се за правата на болните от СПИН в началото на 90-те години на ХХ век. Като съчетава „личното, политическото и еротичното”, той предлага един „рядък и безценен, неамерикански поглед към световната здравна криза, която порази гей-общността в навечерието на ХХI век”. (Variety)
Париж, началото на 90-те години – група младси активисти прави отчаяни опити да намери лек за неизвестна смъртоносна болест. Те насочват борбата си срещу фармацевтичните лаборатории, които разполагат с евентуалното лечение, като предприемат конкретни действия с надеждата да спасят живота си, както и съдбата на бъдещите поколения...

Наградата ЛУКС на Европейския парламент
Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни ЛУКС, които представят финалистите в конкурсната програма. Замисълът е да се преодолее основната бариера пред европейското кино – езиковата, като филмите се излъчват с вход свободен и със субтитри на всички 24 официални езика в ЕС.

Специална награда на публиката
Приканваме публиката също така да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на LUX FILM PRIZE. Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

Какво представлява наградата ЛУКС?
Наградата ЛУКС е филмова награда, която от 2007 г. насам се присъжда от Европейския парламент. Тя има две основни цели: да даде публичност на дебата за Европа и да подпомага разпространението на европейски копродукции в рамките на ЕС.
От учредяването си насам наградата ежегодно насочва вниманието на европейците към филми, които навлизат в основата на европейския публичен дебат. Отвъд историите, които разказват, тези филми поставят важни въпроси: за ценностите, които споделяме като европейци, за начина, по който се справяме с общи презгранични проблеми като имиграцията, справедливостта, солидарността, публичните свободи и основните права. Всяка година филмите се избират от представители на филмовата индустрия, които заедно образуват журито. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.

„28 пъти кино”
От 2010 година проектът „28 пъти кино” („28 Times Cinema”) се популяризира от ФИЛМОВАТА НАГРАДА „ЛУКС” в сътрудничество с „Венециански дни” и „Europa Cinemas” и с подкрепата на „Cineuropa”. Тази инициатива събира 28 млади почитатели на киното от цяла Европа, които взимат участие в специално жури във Венеция. Те са на възраст между 18 и 25 години и присъстват на прожекциите, като имат и ангажимент да участват в дискусиите, свързани с европейското кино, както и да представят наградата. В програмата на „28 пъти кино” са включени и прожекциите на трите филма-финалисти, участващи в състезанието за ФИЛМОВАТА НАГРАДА „ЛУКС”.

Очаквайте подробности в СОЦИАЛНАТА МРЕЖА, на сайта на наградата „ЛУКС”, както и на сайтовете на Информационното бюро на ЕП в България и Международния филмов фестивал София Филм Фест.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!!!