25
Jul
2017

Филмът „Western” на Валеска Гризебах, копродукция с България и заснет изцяло на територията на страната ни, е един от трите финалисти за Наградата LUX 2017

Сред десетте филма в официалната селекция бяха още „Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и още една копродукция с участието на България – „Белгийският крал” на Петер Бросенс и Джесика Удуърт

На пресконференция днес, на която беше обявена програмата на „Венецианските дни” (Giornate degli Autori), председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви трите филма-финалисти за награда LUX на Европейския парламент за 2017 година:

- „120 удара в минута” (Beats per Minute), Франция, режисьор Робин Кампийо
- „Sámi Blood”, копродукция на Швеция, Дания и Норвегия, режисьор Аманда Кърнел
- „Уестърн” (Western), копродукция на Германия, България и Австрия, режисьор Валеска Гризебах

Мира Сталева, изпълнителен директор на София Филм Фест и ръководител на София Мийтингс, е член на борда на селекционерите на Наградата LUX от 8 години и споделя, че „конкуренцията е много сериозна, защото членовете на борда за наградата ЛУКС са активни професионалисти, много добре запознати с всички нови заглавия от най-авторитетните фестивали. В борда има представители на големи фестивали като Кан, Венеция, Севиля, Карлови Вари. Фактът, че България има 3 филма в селекцията за 2017 година – един български и две копродукции, които изцяло са заснети в България, е изключително важен за българската кино индустрия и идва да покаже, че българското кино е признато по света и сега е точният момент политиките в сферата на киното да бъдат осъвременени, за да дадат шанс на българските режисьори да творят и на българските продуценти да участват в миноритарни копродукции. Две от тези копродукции представят България по света - „Белгийският крал”, който преди дни спечели голямата награда Гранд При на фестивала в Одеса, и „Уестърн” на Валеска Гризебах, чиято премиера беше в Кан и е един от трите финалисти за наградата ЛУКС. На добър час на братя Чучкови и тяхната копродукция „Уестърн”!

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза днес на пресконференцията в Рим, че „една от целите на наградата LUX е да доближи киното до гражданите, но и Европа до европейците. Чрез тази награда за 11 поредна година ЕП насърчава и подкрепя европейската филмова индустрия във време, когато тя е застрашена от присъствие на онлайн платформи с ограничена регулация в сравнение с традиционния филмов сектор. Нашата европейска идентичност включва различни традиции и културни особености, но и общи ценности: справедливост, свобода, толерантност. От създаването си наградата LUX обедини стотици режисьори, дистрибутори и продуценти, които затвърждават уникалната ни европейска идентичност.”

От октомври до декември филмите „120 удара в минута”, „Sámi Blood” и „Уестърн” ще бъдат в центъра на филмовите дни LUX 2017 и ще бъдат излъчвани в над 50 града и множество фестивали в 28-те страни от ЕС. Продукциите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и всички европейци ще могат да открият тези филми за себе си и да се идентифицират с разглежданите в тях теми. Филмът победител, избран от членовете на Европейския парламент, ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания. Той ще получи и подкрепа за разпространението му на международната сцена.

Трите филма от официалния конкурс за филмовата награда LUX 2017 представят стремежа на наградата LUX да обхване невероятно разнообразие от жанрове и нюанси.
Третият филм на Робин Кампийо проследява група активисти, които се борят да привлекат вниманието към проблема със СПИН във Франция през 1992 година, за по-бърз напредък в областта на изследванията и превенцията на болестта.
Дебютният филм на Аманда Кърнел разказва историята на младо момиче от Лапландия, което мечтае за различен живот и напуска общността си поради расисткото отношение, на което е изложена.
Третият филм на Валеска Гризебах представя историята на група германски работници, строящи водноелектрическа централа в България, като използва елементи от класическия уестърн, за да разгледа теми като икономическата имиграция и интеграцията.
На този ЛИНК е интервюто на Виктор Чучков, директор на „Чучков Брадърс”, копродуцент на филма „Уестърн”, специално за Информационното бюро на Европейския парламент в София.

„28 пъти кино” и Филмови дни LUX

Инициативата „28 пъти кино”, която е друг ползотворен резултат от партньорството между Наградата LUX на Европейския парламент и Венецианските дни (Giornate degli Autori), тази година стартира за осми път. Благодарение на сътрудничеството с Europa Cinemas и Cineuropa, 28 млади киномани на възраст от 18 до 26 години ще получат възможността да влязат в ролята на жури за наградата „Венециански дни”. Освен това, с участието си в обсъждането на 3-те филма от официалния конкурс, младите хора ще бъдат напълно потопени в изживяването на наградата LUX. Това специално събитие е сериозна подготовка за ролята им на „посланици” на наградата LUX, тъй като те ще представят шестото издание на филмовите дни LUX в своите държави.

Избраникът на Дома на киното, Наградата LUX и Europa Cinemas за представител на България в журито „28 пъти кино” е Филип МОРОЗОВ – интервю с него ще откриете на сайта на София Филм Фест – ТУК.

По време на филмовите дни LUX всички 751 членове на Европейския парламент ще бъдат поканени да гласуват за един от трите филма в конкурса. На 15 ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург, в присъствието на режисьорите, ще бъде обявен носителят на филмовата награда LUX за 2017 г.

Предишните носители на филмовата награда LUX са „Тони Ердман” (Toni Erdmann) на Марен Аде (2016), „Мустанг” (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (2015), „Ида” (Ida) на Павел Павликовски (2014), „Краят на омагьосания кръг” (The Broken Circle Breakdown) на Феликс Ван Хрунинген (2013), „Шун Ли и поетът” (Io sono Li) на Андреа Серге (2012), „Снеговете на Килиманджаро” (Les Neiges du Kilimandjaro) на Робер Гедигиан (2011), „Чужденката” (Die Fremde) на Фео Аладаг (2010), „Добре дошли” (Welcome) на Филип Лиорет (2009), „Мълчанието на Лорна” (Le silence de Lorna) на братята Дарден (2008) и „На прага на Рая” (Auf der anderen Seite) на Фатих Акин (2007).