19
Oct
2017

„БЕЗБОГ” на Ралица Петрова е сред петте номинирани филма за Европейско откритие – Prix Fipresci на Европейската филмова академия

Европейската Филмова Академия и EFA Productions обавиха ДНЕС първите номинации за наградите на 2017 година - в категориите European Discovery - Prix Fipresci и късометражно кино.

Сред петте заглавия, които ще се борят за отличието „Откритие на годината” на FIPRESCI, е българският филм „БЕЗБОГ” на Ралица Петрова (в копродукция с Дания и Франция). Дебютирал в Локарно и спечелил ЗЛАТЕН ЛЕОПАРД през 2016 година, Godless / Безбог беше удостоен и с Голямата награда "София - Град на киното" на 21 Sofia International Film Festival / Международен София Филм Фест, както и с десетки международни отличия на фестивали по ЦЯЛ СВЯТ.

Другите четири номинирани филми в същата категория са „Bloody Milk / Petit Paysan” (Франция), режисьор Хюберт Шаруел; „Lady Macbeth” (Великобритания), режисьор Уилям Олдройд, „Summer 1993 / Estiu 1993” (Испания), режисьор Карла Симон, „The Eremites / Die Einsiedler” (Германия), режисьор Рони Трокер. Петнадесет са късометражните творби, които ще се състезават за престижните награди на ЕФА.

Пожелаваме УСПЕХ на екипите на всички филми!

В предстоящите седмици над 3000 членове на Европейската филмова академия ще гласуват за филмите, които според тях са достойни за номинации в различните категории – за Европейски филм, режисьор, актьор, актриса, сценарист. Останалите номинации ще бъдат обявени на 4 ноември на Европейския филмов фестивал в Севиля, Испания. Междувременно седемчленно жури ще определи наградените в категориите за най-добър оператор, монтажист, художник, художник по костюмите, грим и прически, композитор и звуков дизайн.

Раздаването на наградите на Европейската филмова академия ще се случи за 30-та поредна година – денят е 9 декември, мястото – Берлин.

БЕЗБОГ” може да бъде видян в Дома на киното на 25 октомври, начален час на прожекцията 20,35.
БИЛЕТИ
може да си осигурите ТУК, а ето и събитието в социалната мрежа Фейсбук - ТУК.