26
Jul
2017

Белгийският крал стъпи на „родна“ земя. Специалните прожекции на филма във Фазаново и Рибарско селище сътвориха малък кинофестивал

Специалните  прожекции на филма във Фазаново и Рибарско селище сътвориха малък кинофестивал

Лятна вечер. Селски площад. Изумителна Странджа планина. Близост до море. Чаша изстудено вино. Белгийски крал. К.И.Н.О на открито!

Ето с тези думи може да се опише преживяното от зрителите на 21 юли в село Фазаново.

Фестивалното настроение цареше много преди началото на прожекцията. Жители и туристи от близките села и градове  се събираха на селския площад и с чаша вино в ръка разговаряха в очакване на киносъбитието.

Най-развълнувани обаче бяха местните жители, част от които имат епизодична роля в „Белгийският крал“. Филмът е почти изцяло е заснет в България -  село Фазаново и околностите му, както и в Рибарското селище „Ченгене скеле“ край Бургас.

Началото дадоха директора на София Филм Фест и копродуцент на филма – Стефан Китанов и актьора Юрий Ангелов, който беше местният организатор. За зрителите настъпи истинско въодушевление по време на изпълнението на актрисите-певици Атанаска Бонева и Екатерина Ангелова, които изпяха три любими народни песни с вокалния съпровод на Стефан Китанов. На сцената излезе и тъпанджията Петко, който със своя тъпан и странджанска песен екзалтира публиката. Малко по-късно зрителите видяха същата сцена във филма.

Изненада беше и присъствието на големия бургаски композитор Стефан Диомов, чиито документален филм "Неразгаданите тайни на Перу"  беше показан на зрителите след края на „Белгийският крал“.

Публиката получи прекрасна „кралска“ киновечер, като породи желание у зрителите и организаторите за още стойностни събития на това райско кътче в Странджа планина и в близост до черноморски курорти.

На 20 юли „Белгийският крал“ беше показан и в Рибарското селище край Бургас в знак на благодарност към рибарите, оказали съдействие по време на снимачния процес.

С тези две специални прожекции екипа на „Белгийският крал“ благодари на всички хора и институции, помогнали филма да се случи по този незабравим начин.

До нови срещи, уважаема публика!